Search
Close this search box.

Bài mẫu đề thi IELTS Writing Task 2 ngày 08.04.2023

Bài mẫu đề thi IELTS Writing Task 2 ngày 08.04.2023 nói về chủ đề “Advertisements“. Đây là dạng đề thảo luận về chiến lược quảng cáo thu hút khách hàng hiện nay của các tập đoàn, doanh nghiệp. Cùng TalkFirst tham khảo bài mẫu sau đây để tích lũy thêm thật nhiều idea hay để triển khai bài viết & note lại những từ vựng ghi điểm thật cao nhé!

Bài mẫu đề thi IELTS Writing Task 2 ngày 08.04.2023
Bài mẫu đề thi IELTS Writing Task 2 ngày 08.04.2023

1. Đề thi IELTS Writing Task 2

Consumers are faced with increasing numbers of advertisements from competing companies. To what extent do you think consumers are influenced by advertisements?

2. Dàn bài

Introduction:

 • Paraphrase đề bài: Advertising is seen everywhere to attract attention from future customers.
 • Thesis statement (quan điểm của người viết): In my opinion, this strategy can be successful if it meets the demands of the consumer.

Body paragraph 1:

 • Main idea: Advertisements try to meet the demand of customers by advertising that their product is helpful but not yet available elsewhere.
 • Example: Grammarly.
  • Grammarly advertisements receive lots of attention because many people have long wanted an application that can help them find and fix grammatical errors. 
  • These advertisements take advantage of the new idea of grammar checks and help Grammarly become popular, especially with those who use English as a second language.

Body paragraph 2:

 • Main idea: Another way to meet the demand of consumers is to show them feedback from previous users. 
 • Example 1: Sensodyne.
  • Sensodyne is a toothpaste brand for sensitive teeth. 
  • It has been very well-known compared to other brands thanks to the interviews and surveys that are shown in its advertising videos. 
  • These interviews and surveys confirm the toothpaste’s quality.
 • Example 2: Language schools with IELTS preparation courses.
  • These organizations often emphasize the experiences and achievements of their former students to attract new ones.
  • This strategy is very effective.

Conclusion: Advertisements can influence future customers when they meet their demands by:

 • introducing a unique product or service;
 • showing positive feedback from previous users.

3. Sample Answer band 7.5+

Advertising prevails everywhere in an attempt to appeal to prospective customers for certain products. In my opinion, this strategy can prove successful if the product advertised meets the demands of the consumer.

Commercials are likely to draw attention if they present a sort of product or service that is in demand but not yet widely available or accessible to the public. Advertisements for Grammarly, for instance, have received plenty of attention from numerous users who have long anticipated an application that can help them detect and correct grammatical errors. Taking advantage of the novelty of the idea of grammar checks, this application becomes tremendously popular, especially with those who use English as a second language.

Another type of demand from consumers is for feedback from previous users. A lot of enterprises have addressed this need in their advertisements and therefore attract more interest than their competitors. Sensodyne, a toothpaste brand for sensitive teeth, has gained more popularity than other brands offering similar products thanks to the interviews and surveys about users’ response incorporated in its advertising videos, which affirm the toothpaste’s quality. Another example is language schools that provide IELTS preparation courses. These organizations often cite such things as the experiences and achievements of their former students to attract new ones. This strategy is, admittedly, very effective.

In conclusion, it is my view that commercials that succeed in meeting the demands of consumers by introducing a unique product or service and demonstrating positive feedback from previous users can truly create an impact on prospective customers.

255 words – Band 7.5+ – Written by TalkFirst

Bài dịch:

Quảng cáo xuất hiện ở khắp mọi nơi, nỗ lực thu hút khách hàng tiềm năng cho một số sản phẩm nhất định. Theo tôi, chiến lược này có thể thành công nếu sản phẩm được quảng cáo đáp ứng nhu cầu của người tiêu dùng.

Quảng cáo có khả năng thu hút sự chú ý nếu chúng trình bày một loại sản phẩm hoặc dịch vụ mà nhiều người có nhu cầu nhưng lại chưa được phổ biến hoặc tiếp cận rộng rãi đối với công chúng. Chẳng hạn, những quảng cáo của Grammarly đã nhận được rất nhiều sự chú ý từ nhiều người dùng, những người đã mong đợi từ lâu một ứng dụng có thể giúp họ phát hiện và sửa lỗi ngữ pháp. Tận dụng tính mới lạ của ý tưởng kiểm tra ngữ pháp, ứng dụng này trở nên vô cùng phổ biến, đặc biệt với những người sử dụng tiếng Anh như ngôn ngữ thứ hai.

Một loại nhu cầu khác từ người tiêu dùng là nhu cầu về phản hồi từ những người dùng trước. Rất nhiều doanh nghiệp đã giải quyết nhu cầu này trong các quảng cáo của họ và do đó thu hút nhiều sự quan tâm hơn so với các đối thủ cạnh tranh của họ. Sensodyne, nhãn hiệu kem đánh răng dành cho răng nhạy cảm, đã trở nên nổi tiếng hơn so với các nhãn hiệu khác cung cấp sản phẩm tương tự nhờ các cuộc phỏng vấn và khảo sát về phản ứng của người dùng được lồng ghép trong các video quảng cáo, khẳng định chất lượng của kem đánh răng này. Một ví dụ khác là các trường ngôn ngữ cung cấp các khóa luyện thi IELTS. Các tổ chức này thường viện dẫn những thứ như trải nghiệm và thành tích của các học viên cũ của họ để thu hút những học viên mới. Phải thừa nhận rằng chiến lược này rất hiệu quả.

Tóm lại, theo quan điểm của tôi, những quảng cáo thành công trong việc đáp ứng nhu cầu của người tiêu dùng bằng cách giới thiệu một sản phẩm hoặc dịch vụ độc đáo và thể hiện phản hồi tích cực từ những người dùng trước thực sự có thể tạo sức ảnh hưởng đối với các khách hàng tiềm năng.

Đăng Ký Liền Tay
Lấy Ngay Quà Khủng

★ Ưu đãi lên đến 25%
Khi đăng ký khóa học tại TalkFirst

Đăng Ký Liền Tay
Lấy Ngay Quà Khủng

★ Ưu đãi lên đến 35%
Khi đăng ký khóa học tại TalkFirst

4. Một số từ vựng highlight

 • Prevail [v]: to exist or be very common at a particular time or in a particular place (phổ biến; thường xuất hiện).
 • Prospective /prəˈspektɪv/ [adj]: expected to do something or to become something (tiềm năng).
 • Demand [n]: a very strong request for something; something that somebody needs (nhu cầu).
  Meet someone’s demand: đáp ứng nhu cầu của ai.
 • In demand [adj.phr.]: ​wanted by a lot of people (nhiều người có nhu cầu; được mong đợi).
 • Draw attention [v.phr.]: to direct or attract somebody’s attention to something (thu hút sự chú ý).
 • Attract something [v]: to make people have a particular reaction (thu hút).
  → Attract interest [v.phr.]: thu hút sự quan tâm.
 • Anticipate something [v]: to think with pleasure and excitement about something that is going to happen (mong chờ).
 • Take advantage of something [v.phr.]: to make use of something well; to make use of an opportunity (tận dụng).
 • Novelty [n]: the quality of being new, different and interesting (sự mới lạ).
 • Address something [v]: to think about a problem or a situation and decide how you are going to deal with it (giải quyết). 
 • Competitor /kəmˈpetɪtər/ [n]: a person or an organization that competes against others, especially in business (đối thủ cạnh tranh).
 • Affirm something [v]: to state clearly that something is true (khẳng định).
 • Former [adj]: that used to have a particular position or status in the past (đã từng là; cũ).
 • Unique /juˈniːk/ [adj]: very special or unusual (độc đáo).
 • Impact [n]: the powerful effect that something has on somebody/something (sự ảnh hưởng).

Tham khảo: Tổng hợp đề thi IELTS Writing 2023 kèm bài mẫu mới nhất tại IDP & BC

Trên đây là bài mẫu và đề thi IELTS Writing Task 2 ngày 08.04.2023 đã được đội ngũ giáo viên tại TalkFirst nghiên cứu và phân tích. Hy vọng bài viết sau đây hữu ích với bạn trong quá trình luyện thi IELTS.

Chúc bạn học tập tốt!


Nếu bạn đang tìm kiếm khoá học luyện thi IELTS uy tín, tham khảo thêm Khóa học IELTS cam kết đầu ra tại Anh ngữ TalkFirst

Khóa học

Tiếng Anh Giao Tiếp Ứng Dụng

Nói tiếng Anh tự nhiên như tiếng Việt

Tiếng Anh cho người mất gốc

Giải pháp học tiếng Anh cho người mất gốc

Khóa tiếng Anh cho dân IT

Tiếng Anh chuyên biệt cho dân CNTT

Khóa Thuyết trình tiếng Anh

Thuyết trình tiếng Anh như tiếng Việt

Khóa luyện thi IELTS

Cam kết tăng 1 band điểm sau 1 khóa học

Khóa luyện thi IELTS Online

Học IELTS trực tuyến = Cam kết đầu ra

Khóa IELTS Writing Online

Học Writing cùng chuyên gia hàng đầu

Lớp học sáng tạo, giúp học viên ứng dụng tiếng Anh vào các tình huống thực tế

Đăng ký kiểm tra trình độ Miễn Phí
cùng chuyên gia Anh ngữ tại TalkFirst

[Hello Summer] Ưu đãi học phí lên đến 25%, cơ hội nhận học bổng tiếng Anh trị giá 4tr đồng và vé Premium tham dự chương trình tiếng Anh ngoại khóa “24 Hours Immersion In English”